На място има и полицейски екипи, които са преградили улицата във

...
На място има и полицейски екипи, които са преградили улицата във
Коментари Харесай

Десетки миряни се събраха пред портите на затворената Руска църква в София (СНИМКИ)

На място има и полицейски екипи, които са заградили улицата по отношение на инициативата  " Ден без коли " в центъра на София. 

 

Руският православен храм " Свети Николай Чудотворец " е една от емблематичните здания в София и с изключение на миряни, притегля и доста туристи. Градежът ѝ стартира в края на 19 век и трае дълги години, като е осветена през 1914 година в навечерието на Първата международна война. Сградата е издигната върху имот на Руското посолство по план на  Михаил Преображенски особено за потребностите на съветските имигранти в столицата ни.

 

Първоначално умислен като параклис към посолството на Русия в България, храмът съвсем незабавно губи тази своя роля след 1917 година След Втората съветска гражданска война в него стартират да служат свещеници и архиереи от така наречен " Руска задгранична черква ", а обособеният към този момент храм става център на многочислената съветска имиграция в страната. След 1947 година е предаден в диоцеза на Московската патриаршия, която го ръководи до през днешния ден.

 

От външното министерство на Русия реагираха остро на решението на ДАНС за експулсирането на свещенослужителите, като говорителката на съветското министерство на външните работи Мария Захарова сподели, представена от ТАСС: " Москва е шокирана и възмутена ". Според нея София цели спиране на връзките сред православните църкви на двете страни. 

 

Руската посланичка Елеонора Митрофанова, която отхвърли да приказва пред български медии през вчерашния ден, съобщи през днешния ден пред  " Россия-24 ", че без повдигнати съответни обвинявания против духовниците, " историята е измислена ".

 

От ДАНС обясниха, че ограниченията са по отношение на осъществявана от тримата (чиито букви са Н.З., Е.П и В.Б.) активност, " ориентирана против националната сигурност и ползи на Република България ".

Снимки: Ива Капкова, dir.bg

Източник: dir.bg

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР